Så kammar du hem ditt drömjobb

Har du spenderat många år i skolbänken och nu äntligen är examinerad? Då ska du naturligtvis också få arbeta med det som du har lagt ner så mycket tid och engagemang på. Att få ta studenten som 18-åring är en sak, men att äntligen bli klar med alla tentor och examensarbete efter långa och svåra utbildningar är en helt annan.

Oavsett vad man väljer att studera vill de allra flesta fortsätta att arbeta inom den yrkeskategori eller bransch som man har riktat in sig på. För många företag är nyexaminerade studenter något som är mycket eftertraktat. Här kommer en person som har skapat sig en grundlig utbildning, är hungrig och vill ta sin an nya uppdrag, men ännu inte kräver en skyhög lön. Konkurrensen mellan nyexaminerade studenter är stor och det är upp till dig att se till att du utmärker dig lite extra.

Hitta drömjobbet

Det första steget i att få användning av sin utbildning är naturligtvis att hitta ett arbete som man tycker låter väldigt intressant. För att du ska kunna hitta just ditt drömjobb gäller det att du tittar på så många jobbförmedlingssidor som möjligt. Vet du redan med dig att du vill arbeta på ett specifikt företag ska du inte vara rädd att kontakta dessa direkt. Man vet aldrig om de går i rekryteringstankar eller inte!

Skapa den perfekta ansökan

När du har hittat ett arbete som du är mycket intresserad av kommer den svåraste biten. Nu ska du presentera och sälja in dig själv så bra som möjligt. Att skriva ett personligt brev eller ett CV är inte alltid det lättaste, ännu svårare blir det när man vet hur många andra studenter som slåss om samma plats. Genom att använda dig av https://cowrite.com/sv/ behöver du dock inte oroa dig för att dina dokument inte ska se professionella ut. Med denna hemsida kan du snabbt och enkelt få ett automatiserat skrivande som är i toppklass och som dessutom går mycket snabbare än om du skulle skriva ”för hand”.

Gör succé på intervjun

Förhoppningsvis har ditt personliga brev och ditt CV gjort att företaget nu har fått upp ögonen för dig och vill träffa dig på en intervju. Har du lyckas ta dig till intervjuprocessen så har du kommit en mycket bra bit på vägen. Precis som när du ska presentera dig på bästa sätt med personligt brev och CV, måste du även vid intervjun se till att ta fram ditt bästa jag!

  • Se till att du är ordentligt förbered på att kunna besvara frågor
  • Ställ gärna frågor om företaget som visar ditt intresse
  • Läs på om verksamheten och bolaget innan intervjun
  • Var välklädd och se ordentlig ut, men anpassa gärna klädsel efter bransch. Du behöver inte dyka upp i kostym med portfölj om du vill arbeta på en byggarbetsplats, men en skjorta och snygga byxor är aldrig fel.
  • Tala tydligt! Har du en tendens att tala för fort så försök att påminna dig själv om att sakta ner.
  • Kom i tid!