Konsten att klara dig på lite pengar som student

När du är student är det viktigt att hålla i pengarna. Att vara student innebär att inkomsterna är begränsade. Det gäller att planera och leva så billigt som möjligt. Exempelvis om du snusar är det av vikt att försöka hitta billigt snus för att det inte ska påverka ekonomin för mycket. Det är faktiskt möjligt att hitta billigt snus på nätet som gör att du kan få ner kostnaderna gällande snuset. Bara för att du är student behöver du inte göra avkall på alla trevliga saker i livet bara för att du ska kunna överleva. Du behöver alltså inte sluta att snusa om du kan köpa billigt snus.

Sammanställ alla kostnader

Det är ibland svårt att få ekonomin att gå ihop som student. Det är lite av en konst att kunna leva på lite pengar. Men genom rätt taktik behöver du inte oroa dig för att inte kunna betala för allt du behöver. För att ha total koll på din ekonomi är det viktigt att du sammanställer alla dina utgifter varje månad. Då får du en bra översikt och ser vad du spenderar dina pengar på. Nästa steg är att planera ekonomin i förväg genom att göra en budget. En budget gör att du har stenkoll på vilka utgifter som du verkligen behöver betala och hur mycket pengar som du sedan har över.

Hitta ett billigt boende

En stor utgiftspost som student är boendet. Att försöka hitta det billigaste boendet är en bra idé. Om det dyker upp ett billigare boende kan det vara värt att flytta, speciellt om du har något år kvar av utbildningen. Att kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag är en annan bra idé. Hur mycket bidrag du kan få beror på hur dina inkomster under året ser ur.

Använd studentrabatter

Att utnyttja och använda olika studentrabatter som finns är ett bra sätt för att komma lite billigare undan när det kommer till saker som du måste köpa. Du kan även ha råd att unna dig något om det finns studentrabatter. Därför är det alltid en bra idé att kolla upp vilka rabatter som finns innan du ska köpa något.

Jobba extra vid sidan av studierna

Ifall du har tid och möjlighet är det bra om du kan hitta ett extrajobb, speciellt på sommaren. Om du arbetar vid sidan av studierna kan du få bättre marginaler i ekonomin. När du får in lite extra pengar behöver du inte känna en lika stor stress kring ekonomin. Försök att vara kreativ när du ska få pengarna att räcka till allt under studietiden. Det går ofta att göra mer kring kostnaderna än du kan tro. Att försöka tänka utanför boxen är en bra idé.