Bästa spartipsen till studenten

Det är mycket som du måste tänka på när du är student. Du behöver se till att välja en utbildning som passar dig i smaken, men du måste också se till att klara av livet som student. Många tycker att den ekonomiska biten är den absolut svåraste och detta även när man har hjälp av CSN. Svårast är det om man studerar på heltid, då detta kan vara svårt att kombinera med ett arbete.

Trots en pressad ekonomi är studentlivet något som lockar många människor. Därför har vi satt ihop en lista på några riktigt bra tips och knep som du kan ta till när du vill spara in så mycket pengar som möjligt.

Studentens spartipslista

  • Sälj gamla saker – Alla har vi något som vi inte använder längre. Det kan vara gamla mobiltelefoner, tidningar, kläder eller elektronik som inte kommer till användning. Titta igenom vad du har och se till att sälja bort saker som du inte längre behöver eller använder.
  • Laga mat hemma – Det kan låta som en självklarhet att äta mycket hemma när man är student, men tyvärr är det många som slösar onödigt mycket pengar på att äta ute. Det kan vara allt ifrån luncher till att du köper en kaffe och bulle på rasten eller köper med dig frukost på väg till skolan. Börja att laga mat hemma istället och ta med dig eget kaffe i en termosmugg.
  • Gör en bra budget – Om du skapar en tydlig budget för varje månad är det lättare att hålla hårt i pengarna. Antingen har du en fast budget som du använder dig av återkommande eller så gör du en ny inför varje månadsskifte.
  • Använd studentkortet – Med hjälp av studentkortet kan du spara in otroligt mycket pengar. Det gäller dock att du studerar på en nivå som ger behörighet till detta. Studentkortet ger dig rabatter på nästan precis allt, från kläder till inredning, försäkringar och resor. Du kan använda dig av studentkortet på nätet så väl som i butikerna. På studentkortets hemsidan kan du snabbt och enkelt se vilka butiker och tjänster det är som du kan få lägre pris på.
  • Ta cykel – Även om du får rabatt på SL-kort med studentkortet så kan resor till och från skolan ändå bli kostsamma. Vill du spara in en hel del pengar så kan du satsa på att köpa dig en cykel istället. Det finns även ett flertal cyklar som faktiskt bortskänkes och det enda som krävs är att du hämtar upp cykeln själv. Fördelarna här är många. För det första så sparar du pengar, men du får också en bättre hälsa och bidrar till en bättre miljö. Du vinner alltså mycket på att välja cykel framför bil eller kommunaltrafik.