Så kan du tjäna pengar medan du studerar

När du studerar kan det ibland vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Att enbart leva på studiebidrag är en riktig utmaning. Om du arbetar vid sidan av studierna får du ihop mer pengar att spendera på nöjen och viktiga saker. Dessutom får du arbetserfarenhet på köpet.

Vanliga jobb bland studerande ungdomar

Det finns en del typiska jobb för studerande ungdomar. Sådana jobb som inte kräver att du har tidigare erfarenhet och som kan ske utanför skoltid. Ett av de vanligaste jobben är att vara barnvakt. Om du har tid över på kvällar och helger kan du söka jobb hos https://www.yepstr.com/se/barnvakt för att tjäna en extra slant att ha kul för. Andra vanliga jobb bland ungdomar är hundvakt, trädgårdsarbete och läxhjälp för yngre. Om du däremot känner att du inte har någon tid över utan vill fokusera helt och hållet på studierna kan du sommarjobba för att dra in lite extra pengar. Då kan du ta några veckor av ditt sommarlov åt att jobba och tjäna ihop pengar inför resterande veckor av sommarlovet eller spara dem inför hösten.

Därför är det bra att jobba medan du studerar

Att jobba medan du studerar är inte bara bra för en förbättrad ekonomi utan även för att få arbetslivserfarenhet. Många arbetsgivare uppskattar om du har tidigare erfarenhet av att arbeta, oavsett vad för sorts jobb det var. Just för att de vill åt den arbetslivserfarenhet du samlat på dig så att du vet hur det är att jobba hårt, efter ett schema och att du är beredd på eventuella utmaningar du kan stöta på inom arbetslivet. Sådana erfarenheter kanske låter onödiga för dig när du är ung medan en framtida arbetsgivare kan se det som en oerhört stor fördel.

Så förbereder du dig inför att söka jobb

Om du bestämt dig för att du vill försöka dig på att jobba vid sidan av studierna är det dags att börja förbereda dig på att söka jobb. Det viktigaste är att du skriver ihop ett CV med information om dig själv så att en potentiell arbetsgivare vet vem du är. För att skriva ett bra CV måste du ta med de kvaliteter hos dig själv som kan uppskattas i arbetslivet. Om du någon gång hållit på med sport eller annan aktivitet ska du inkludera det för att visa att du kan jobba i grupp och att du vet hur det är att kämpa och träna hårt för att komma långt. Det gäller även ifall du varit involverad i någon förening eller om du varit en ledare på något sätt, till exempel i skolan. Gör vad du kan för att framställa dig själv som den du är och visa vad du kan bidra med om arbetsgivaren väljer att anställa just dig.