Hitta utbildningen för dig

När du ska välja utbildning är det viktigt att du funderar på ett flertal olika saker. I Sverige är utbildningsmöjligheterna väldigt stora och det finns många olika kurser och utbildningar att välja mellan. Vi rekommenderar att du tar med både hjärna och hjärta i ditt beslut. Du bör välja en utbildning som du tycker är rolig, samtidigt som utbildningen ska kunna ge dig kunskaper eller erfarenhet till framtida önskemål.

Det första du ska tänka på när du ska välja utbildning är att alltid utgå från dig själv. Med det menar vi att du ska fundera på vad du tycker är intressant och givande. Har du svårt att komma på något så fundera över vilka ämnen som du tyckte var intressanta i skolan, men även dina drömmar om framtiden eller dina värderingar kan hjälpa dig i valet.

Hur ska utbildningen vara upplagd?

När du väl har hittat ett ämne eller en utbildning som intresserar dig är det dags att fundera på hur du vill att utbildningen ska vara upplagd. Du kan i många fall välja om du vill ha hela program eller om du hellre vill sätta ihop din egen utbildningsplan med hjälp av fristående kurser. Både kompletta utbildningar och fristående kurser leder i de flesta fall till en examen efter några år och det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Väljer du att sätta ihop din utbildning själv har du möjlighet att pussla, mixa och matcha för att få den kunskap som du vill ha och behöver. Fördelen med ett program är att det redan finns ett väl genomtänkt schema och en bra struktur för utbildningen.